Basiscursus 'Stop de bloeding - red een leven'

In de basiscursus ‘Stop de bloeding’ leert u hoe u levensbedreigend bloedverlies herkent en hoe u dit kunt stoppen door middel van drukken op de wond, het aanleggen van tourniquet en/of het opstoppen van de wond met hemostatische gazen. Na het positief afsluiten van deze cursus, kunt u volgens de richtlijn ‘Stop de bloeding – red een leven’ een ernstige bloeding stelpen. Deze cursus is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar zoals belangstellende burgers, bedrijfshulpverleners, EHBO-ers, veiligheidspersoneel, stewards, (niet-tactisch) politiepersoneel en brandweermannen of -vrouwen.

Achtergrond

Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van (bom)aanslagen en grote ongelukken aanzienlijk verhogen. Door ernstig bloedverlies meteen adequaat te stelpen, worden levens gered. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst Nederland wordt getroffen door een (bom)aanslag of massale schietpartij, nu dit soort aanslagen steeds vaker voorkomen in West-Europa. De terreurdreiging is, ook in Nederland, onverminderd hoog. De verwondingen tijdens een aanslag gaan meestal gepaard met levensbedreigend bloedverlies, waardoor de overlevingskansen van slachtoffers snel afnemen naarmate de tijd verstrijkt.

Docenten basiscursus 'Stop de Bloeding' bij ISEG (IPSU en OMNIRISK)

De cursus wordt verzorgd door instructeurs afkomstig van medische afdelingen binnen de overheid en beschikken over jarenlange operationele ervaring op het gebied van medische ondersteuning in zowel binnen als buitenland. De instructeurs van ISEG zijn door het VUmc instructeur 'Stop de bloeding - red een leven' opgeleid en gecertificeerd.

De cursus 'Stop de bloeding - red een leven' wordt op locatie Landgoed Beukbergen gegeven met inachtneming van de richtlijnen die zijn gesteld door het RIVM m.b.t. COVID-19!

Cursusinhoud

Tijdens deze cursus wordt onder meer het volgende behandeld:

  • Herkennen van levensbedreigend bloedverlies;
  • Stelpen van levensbedreigend bloedverlies;
  • Druk op de wond aanbrengen;
  • Aanleggen van een tourniquet;
  • Opstoppen van de wond met hemostatische gazen;
  • Red een leven, elke seconde telt!

De cursus ‘Stop de bloeding’  wordt gegeven conform de richtlijnen vanuit het RadboudUMC. Deze cursus is de landelijke standaard geworden en is ontwikkeld door VUmc. Dr. Leo Geeraedts (traumachirurg in VUmc) en VUmc Academie. Daarmee heeft Achterkamp een expertise ontwikkeld op het gebied van bloedverlies en shock, om de kennis en vaardigheden over het stoppen van levensbedreigend bloedverlies te vergroten.

Cursusduur

Deze basiscursus ‘Stop de bloeding-red een leven’ duurt 2,5 uur (+/-)

Certificaat

Na het volgen van de cursus ontvangt iedere deelnemer een officieel certificaat van het VUmc. Dit certificaat is 4 jaar geldig en geeft de cursist internationale dekking.

Prijs exclusief BTW en inclusief koffie en thee

€ 75,-

Locatie

Incompany op uw locatie of op locatie bij ISEG:

Landgoed Beukbergen

Amersfoortseweg 59

3712 BB Huis Ter Heide

Aanvullende informatie Landgoed Beukbergen

https://beukbergen.nl/

Cursusdata

Woensdag 24 juni van 19:00 uur t/m 21:30 uur

Vrijdag 26 juni van 19:00 uur t/m 21:30 uur

Zaterdag 27 juni van 09:00 uur t/m 11:30 uur

Wilt u zich aanmelden voor deze training of heeft u interesse in een InCompany cursus of training? Stuur ons dan een bericht.