• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Gastlessen Curio (voorheen ROC West-Brabant)

Gepubliceerd op: 28-12-2019

Onlangs hebben de collega's Dick, Steven en Benno een drietal presentaties c.q. gastlessen mogen verzorgen voor aspirant beveiligers op het Curio (voorheen ROC West-Brabant). “Proactieve beveiliging in een notendop”, “Persoonsbeveiliging bij de DKDB en in de particuliere sector” en “Ondernemen binnen de beveiligingsbranche”.

Uitnodiging

Op uitnodiging van Mark Plug, docent beveiliging aan het Curio, hebben wij aan twee klassen van de opleiding MBO Beveiliging 2 een aantal gastlessen mogen geven. Reden van de uitnodiging was vanwege het feit dat de studenten graag meer wilde weten over o.a. persoonsbeveiliging binnen de particuliere sector, proactieve veiligheid en wat ondernemen binnen de beveiligingsbranche precies inhield en waar je aan moet voldoen. 

Persoonsbeveiliging binnen de particuliere sector

Collega Steven, voormalig lid van de Dienst Diplomatieke en Koninklijke Beveiliging van de politie, heeft een presentatie gegeven over persoonsbeveiliging bij de overheid en binnen de particuliere sector. Tijdens deze presentatie werden verschillende onderdelen besproken zoals de geschiedenis en het ontstaan van de DKDB, aan welke competenties een persoonsbeveiliger moet voldoen, de verschillen van het werken als persoonsbeveiliger voor de overheid en binnen de particuliere sector, de psychische en mentale aspecten en de opleiding van de DKDB in vergelijking met de persoonsopleidingen die op dit moment worden aangeboden binnen de particuliere sector. 

Ondernemen binnen de beveiligingsbranche

Benno heeft een presentatie gegeven over ondernemen binnen de beveiligingsbranche. Er zijn uiteenlopende onderwerpen besproken over wat de studenten kunnen verwachten op het moment dat ze een eigen onderneming willen starten binnen de beveiligingsbranche. Denk hierbij aan welke rechtsvormen er bestaan, hoe je een beveiligingsbedrijf begint, aan welke eisen je moet voldoen om een beveiligingsbedrijf te mogen runnen, integriteit, verschillende soorten diensten die je kunt aanbieden, de kernkwaliteiten van een beveiligingsorganisatie en de benodigde competenties.

Proactieve veiligheid 

Collega Dick heeft de studenten meegenomen in de wereld van proactieve veiligheid. Tijdens de presentatie van Dick werden er verschillende onderwerpen aangehaald. Het verschil tussen proactieve en reactieve veiligheid, bewustwording van veiligheid door proactief te werken, wat is een normbepaling, wat is normaal gedrag in vergelijking met afwijkend gedrag, hoe kun je jezelf verplaatsen in de gedachtegang van een crimineel of terrorist en wanneer spreken we over een dreiging.

Vervolg

De gastlessen werden goed ontvangen, ook door de aanwezige docenten. Binnenkort zullen er daarom op verzoek van de docenten wederom een aantal gastlessen gegeven gaan worden en deze zullen dan meer zijn gericht op het werken binnen de beveiligingsbranche en zullen we nog dieper omgaan op het onderdeel proactieve veiligheid.